přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Studentské vízum

Od července 2016 je systém australských studentských víz výrazně jednodušší. Nicméně i tak počítejte s tím, že schválení studentského víza trvá i několik týdnů (a prodlužuje se s každou chybou ve formuláři nebo nedodaným dokumentem), čeká vás při něm vyplnění mnoha formulářů a stojí několik set australských dolarů.

U studentských víz se vyhodnocuje rizikovost země a školy

Austrálie při posuzování žádostí o studentská víza od července 2016 také vyhodnocuje rizikovost země a rizikovost školy. Rizikovost se přepočítává každých 6 měsíců podle počtu neudělených víz za poslední rok. Tyto informace nejsou veřejné. Nicméně platí, že drtivá většina kvalitních škol patří do kategorie s nejnižším rizikem.

Čím vyšší je výsledná rizikovost, tím se zvyšuje pravděpodobnost toho, že si australské úřady vyžádají doplňující doklady a vyřízení víza bude delší a komplikovanější.

 

                                         Rizikovost země

Rizikovost školy

 

1

2

3

1

S

S

S

2

S

S

R

3

S

R

R

1 – nízká rizikovost; 2 – střední rizikovost; 3 – vysoká rizikovost

*S = nízká pravděpodobnost doložení doplňujících dokumentů

R = vysoká pravděpodobnost doložení doplňujících dokumentů

Australské ministerstvo vnitra ale prohlašuje, že zhruba 80 % všech žádostí o studentská víza spadá do nejbezpečnější kategorie. Doplňující dokumenty tak vyžaduje jen po zhruba pětině žadatelů.   

Studentská víza do Austrálie v kostce

O studentské vízum do Austrálie můžete žádat, pokud v Austrálii plánujete denní studium, jehož intenzita je alespoň 20 hodin týdně. Jako držitel studentského víza můžete v Austrálii pracovat: A to až 20 hodin týdně, mezi kurzy a o prázdninách dokonce neomezeně. Zároveň ale počítejte s tím, že u jazykových kurzů musíte mít alespoň 80% docházku.

Náš tip:

Zapojte se do pracovního programu Studyline. Pomůžeme vám sestavit životopis, úspěšně se připravit na pracovní pohovor, postaráme se o administrativu a garantujeme vám přísun pracovních nabídek po dobu 1 roku. Zapomeňte na nefunkční podporu na dálku. Díky naší partnerské agentuře v Austrálii s vámi budeme řešit všechno hned a na místě. Spolehněte se při získání práce v Austrálii na nás!

Díky elektronizaci celého vízového procesu o studentské vízum žádáte už jen elektronicky prostřednictvím platformy ministerstva vnitra ImmiAccount. Žádost o studentské vízum je zpoplatněná.

Základní poplatek činí 575 AUD pro hlavního žadatele, 430 AUD pro dependanta (závislou osobu) staršího 18 let, 140 AUD pro dependanta mladšího 18 let. Počítejte také s bankovním poplatkem ve výši zhruba 10 AUD.

Žadatel o vízum

Jako žadatel o studentské vízum musíte splňovat některé podmínky. To, které podmínky musíte splňovat, plyne z “rizikové kategorie”, do které spadáte. Mezi základní podmínky patří:

  • Vlastnictví platného cestovního pasu. Jeho kopii přikládáte k online žádosti. A společně s ním ještě ověřenou kopii rodného listu, kopii dokladu totožnosti, případně kopii řidičského průkazu.
  • Jako žadatel musíte doložit potvrzení o zápisu (tzv. Confirmation of Enrolment, CoE) pro všechny kurzy, které v Austrálii budete studovat.
  • Pokud je vám méně než 18 let, musíte mít opatrovníka (tzv. guardiana), který za vás bude zodpovídat a pečovat. Obvykle bývá opatrovníkem hostitelská rodina. Důkazem pro australské úřady je v tomto případě vyplněný a podepsaný formulář 157N, který přiložíte k žádosti, nebo potvrzení o vhodném ubytování a sociálním zabezpečení, které dodá poskytovatel vzdělání.
  • Žadatelé mladší 18 let musí k žádosti také přiložit Formulář 1229, který zahrnuje souhlas rodičů (nebo jiných zákonných zástupců) s poskytnutím víza.  
  • Nezbytné je také odpovídající zdravotní pojištění (tzv. pojištění OSHC) od australskou stranou schváleného poskytovatele zdravotního pojištění. Platné musí být týden před začátkem kurzu a pak po celou dobu vašeho pobytu v Austrálii.
  • Australská strana také požaduje dobrý zdravotní stav a bezúhonnost a může žádat o předložení dokumentů, které toto potvrzují.

Imigrační úřad také obvykle požaduje průvodní dopis s vysvětlením vašich záměrů a s “důkazy” o tom, že v Austrálii opravdu chcete pobývat jen dočasně.

Finanční jištění u studentského víza

Pokud vás australské ministerstvo vnitra zařadí do rizikovější kategorie (netýká se tedy případů, kdy je rizikovost země i školy 1), může po vás chtít více dokumentů. Může vás požádat o doložení financí na životní náklady, respektive o stvrzení toho, že máte tyto finance k dispozici.

Doložit finance můžete 2 způsoby:

1. Máte na účtu částku, která pokryje vaše životní náklady:

  • 19830 AUD na rok pro hlavního žadatele (případně poměrnou částku, pokud v Austrálii strávíte kratší čas)
  • 6940 AUD na rok pro partnera/manžela, partnerku/manželku
  • 2970 AUD na rok pro dítě
  • Finance na zpáteční letenku. Doporučujeme 2000 AUD
  • Částku na uhrazení doposud neuhrazeného školného na 1 rok pobytu

    2. Doložíte roční příjem alespoň ve výši AUD 60 000. A to třeba prostřednictvím daňového přiznání (nebo jiným dokumentem), které není starší 12 měsíců. Peníze také musí být k dispozici po celou dobu pobytu a pro všechny členy rodiny, kteří se studentem cestují. Pozor: Pokud se peníze dokládají z účtu někoho jiného, může to být jedině rodič, nebo sourozenec.

Podmínky víza: Co s tímto vízem (ne)můžete:

Se standardním studenským vízem můžete pracovat, byť na omezený počet hodin. Studentské vízum vás také nijak neomezuje v cestování, z Austrálie můžete vycestovat a zpět do ní přicestovat, kolikrát chcete.

Se studentským vízem také můžete zažádat o další vízum. Konkrétní podmínky pak závisí na tom, o jaké vízum žádáte.

Studentské vízum se uděluje dočasně. To, na jak dlouho vám Austrálie vízum udělí, závisí na délce kurzu, na který se chystáte.

  • Pokud kurz trvá 10 měsíců, nebo déle a zároveň končí na konci australského akademického roku (tj. v listopadu nebo prosinci), pak studentské vízum obdržíte až do 15. března následujícího roku.
  • Pokud kurz trvá 10 měsíců nebo déle a končí jindy než na konci australského akademického roku, pak je obvyklé vízum s platností ještě další dva měsíce od data ukončení kurzu.
  • Pokud je kurz kratší než 10 měsíců, pak je studentské vízum obvykle udělené ještě na další měsíc od data ukončení kurzu.

Prodlužování a délka studentských víz 

Pokud se rozhodnete pro studentské vízum delší než 6 měsíců, vyhnete se případnému prodlužování a ušetříte nejen peníze, ale i čas. Navíc také získáte status “Permanent Resident”. Díky tomu se vám zhruba o polovinu sníží daň ze mzdy.

Jako držitel dlouhodobého víza máte také výhodnější pozici při hledání práce. Zaměstnavatelé totiž dávají přednost lidem, kteří u nich mohou pracovat delší dobu.

Můžete také zažádat o prodloužení, respektive udělení nového studentského víza, a to i z území Austrálie. Případně můžete po skončení studentského víza zažádat o vízum turistické. V obou případech je ale třeba dodržet konkrétní pravidla a postupy. S těmi vám ve Studyline rádi pomůžeme.

Rodinní příslušníci a tzv. status Dependant Nomination

Pokud jste manželé, nebo nesezdaný pár, který dlouhodobě žije ve společné domácnosti, můžete žádat o tzv. Student Dependant Nomination. V tomto případě jeden z partnerů studuje, druhý je pouze tzv. dependantem (závislou osobou) a nemusí studovat.

Získá ale stejné pracovní povolení jako studující partner. Pozor ale, že v tomto případě musíte dokázat, že žijete ve společné domácnosti déle než rok. Podrobné informace o tzv. dependatech vám rádi poskytneme v našich kancelářích.

Na co si dát pozor

  • Po dokončení školy nebo kurzu můžete za určitých podmínek jako absolvent žádat o vízum pro absolventy (podkategorie 485), případně o vízum podkategorie 476 pro kvalifikované absolventy.
  • Ani studentské vízum (stejně jako třeba turistické vízum) už se do pasu nevpisuje fyzicky, ale je zapsané “jen” elektronicky v systému ministerstva vnitra.

Může vás zajímat:

 
© 1999 - 2019 STUDYLINE s.r.o.