přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Work and Holiday víza (subclass 462): Prožijte rok v Austrálii

V březnu 2018 se Česká republika zařadila mezi necelou třicítku zemí, jejichž občané mohou požádat o víza v rámci programu Work & Holiday. Každý rok tak může do Austrálie vyrazit 500 Čechů a 200 Slováků, kteří jako první splní podmínky. Během ročního pobytu mohou cestovat, poznávat Austrálii a zároveň si legálně přivydělávat právě na cestování.

Pozor: Počet Work & Holiday víz je omezený, a to vždy v rámci finančního roku. Ten v Austrálii startuje 1. července. Jakmile je limit naplněný, neschválí Austrálie žádnou další žádost. Pokud tedy neuspějete, musíte rok počkat. Nebo zvážit, zda pro vás není vhodné jiné vízum - turistické nebo studentské.

Work and Holiday vízum v kostce

PRO KOHO PRÁCE STUDIUM PLATNOST 
vysokoškoláci plný úvazek až 4 měs. 2 měsíců

                                                                                                          *všechna víza do Austrálie


Work & Holiday vízum umožňuje lidem
ve věku 18 až 30 let a s patřičným vzděláním na 12 měsíců vycestovat do Austrálie a legálně zkombinovat práci, cestování a studium. Jako držitel Work & Holiday víza můžete v průběhu roku do Austrálie libovolně vstupovat a zase ji opouštět. Vízum vám také umožňuje studovat, a to po dobu 17 týdnů.

Austrálie uvolní každý rok 1. července pro Českou republiku 500 těchto víz. Pozor na to, že od listopadu 2018 se o Work & Holiday víza žádá výhradně online - přes australskou platformu ImmiAccount. Žádost o vízum je zpoplatněná: V lednu 2019 činil poplatek AUD 450.

Co s tímto vízem (ne)můžete?

  • Jako držitel Work & Holiday víza MŮŽETE pracovat. Pro jednoho zaměstnavatele na plný úvazek maximálně po dobu 6 měsíců. Vykonávat můžete jakýkoli druh práce.

Náš tip:

Zapojte se do pracovního programu Studyline. Pomůžeme vám sestavit životopis, úspěšně se připravit na pracovní pohovor, postaráme se o administrativu a garantujeme vám přísun pracovních nabídek po dobu 1 roku. Zapomeňte na nefunkční podporu na dálku. Díky naší partnerské agentuře v Austrálii s vámi budeme řešit všechno hned a na místě. Spolehněte se při získání práce v Austrálii na nás!

  • S tímto vízem MÁTE POVINNOST platit daně, musíte si tedy vyřídit tzv. Tax File Number. Výše daní se liší podle toho, kolik vyděláváte. Práce v rámci Work & Holiday víza by měla být pouze přivýdělkem k cestování a poznávání. Proto jsou roční výdělky do AUD 37 000 daněné 15 %. Výdělky nad tuto částku se daní 32,5 %.
  • S tímto vízem MŮŽETE studovat. Maximální doba studia ale nesmí přesáhnout 17 týdnů. Chcete-li studovat déle, zvažte, zda pro vás není lepší studentské vízum.
  • Jako držitel Work & Holiday víza MŮŽETE po splnění konkrétních kritérií žádat o jeho prodloužení, respektive jeho udělení na další rok. Jednou z podmínek je minimálně 88 pracovních dní odpracovaných na některé z australských farem, a to v rámci prvního Work & Holiday víza.
  • Žádat o udělení druhého víza MUSÍTE podat ještě před vypršením stávajícího a v den podání žádosti vám musí být méně než 31 let.
  • O toto vízum NEMŮŽETE požádat, pokud už jste někdy v minulosti obdrželi Work & Holiday vízum (subclass 462).
  • Toto vízum vám UMOŽŇUJE cestovat nejen po celém území Austrálie, ale i mimo kontinent. Vstupovat na území Austrálie můžete opakovaně.

Podmínky pro uchazeče: 

Podmínky pro uchazeče jsou poměrně tvrdé. Vízum navíc získá jen prvních 500 Čechů, kteří splní všechny požadavky australské strany.

Základní kritéria:

  • Žadatel musí být ve věku 18 až 30 let včetně. To znamená, že v den schválení žádosti vám nesmí být 31 let.
  • O tento typ víza může žádat pouze občan České republiky (resp. žádat mohou i Slováci, ale za odlišných podmínek).
  • Žadatel musí mít biometrický pas.

Vzdělání:

  • O toto vízum mohou žádat pouze absolventi VŠ nebo studenti, kteří za sebou mají alespoň 2 roky vysokoškolského studia.
  • S tím souvisí dodání tzv. Letter of support, doporučujícího dopisu, od instituce, která vám poskytla terciální vzdělání.

Jazykové znalosti:

  • Australská strana oficiálně hovoří o tzv. “funkční” angličtině, tu žadatel obvykle dokládá některou z mezinárodních jazykových zkoušek.
  • Výsledky jazykové zkoušky nesmějí být starší než 12 měsíců. U IELTS je požadované minimální skóre 4,5. Pro TOEFL je minimální hranice 32 z modulů reading, speaking, writting a listening. V PTE Academic musíte dosáhnout skóre 30 v každém modulu. U CAE pak vyžadují skóre alespoň 147 pro každý z modulů.  
  • Alternativou je doložení několikaletého denního studia v anglickém jazyce.

Finance:

  • V rámci žádosti o vízum musíte doložit, že máte k dispozici minimálně AUD 5 000 na první týdny a měsíce v Austrálii. Není potřeba dokládat hotovost a zaručit se za vás mohou rodiče, nebo jiní příbuzní.
  • Doložit také musíte dostatečnou hotovost na zpáteční letenku. Doporučujeme AUD 2 000.

Další nezbytné formality:

  • Pro schválení víza Australané vyžadují trestní bezúhonnost a splnění zdravotních a charakterových požadavků. V případě pochybností vás mohou australské úřady požádat o dodání zdravotní dokumentace, případně výpisu z trestního rejstříku.
  • Je nezbytné sjednat zdravotní pojištění a mít o tomto patřičný doklad.
  • Žadatelé, kteří pracují, musí dodat úředně ověřené výplatní pásky a reference od zaměstnavatele.

Potřebné dokumenty:

K online žádosti je třeba dodat barevné kopie dokumentů a jejich anglické překlady. Každý dokument pak musí být doplněný o jméno překladatele, jeho adresu, telefonní číslo a dosaženou kvalifikaci. Dokumenty není třeba úředně ověřovat. Než je do online žádosti nahrajete, slučte je do jednoho dokumentu.

Co tedy k žádosti přiložit kromě už výše zmíněných dokumentů?

  • Kopii pasu
  • Kopii rodného listu se jmény obou rodičů
  • Pokud jste někdy v minulosti měnili jméno, pak kopii dokladu, který tuto změnu osvětluje (například oddací list, dokumenty o rozvodu…)
  • Dokumenty dokládající vaše dosažené vzdělání (včetně doporučujícího dopisu od vaší univerzity)
  • Doklady o vašich jazykových znalostech
  • Důkaz o dostatku finančních prostředků (obvykle postačí výpis z účtu)

Postup žádosti o vízum Work & Holiday

Díky elektronizaci je žádost o vízum výrazně jednodušší než dříve. Zkontrolujeme vám, že máte v pořádku všechny potřebné doklady a žádost o vízum podáme.

Po podání žádosti vás australské úřady mohou požádat o doplnění informací (např. zdravotní dokumentace). Po udělení víza vám přijde číslo víza a také podmínky, které musíte jako jeho držitel dodržet.

Na co si dát pozor

  • Vízum už neobdržíte fyzicky do cestovního pasu, ale je “jen” elektronicky vepsané do systému australského ministerstva vnitra.
  • 75 % žádostí australské úřady vyřídí do 28 dnů, jen 1 z 10 žádostí trvá déle než 50 dnů. Zdržení obvykle způsobí špatně vyplněná žádost, nekompletní dokumenty nebo ověřování některých informací ze strany Austrálie. Proto je lepší, nechat žádost o vízum na odborníkovi.
  • Vízum se stává platným v okamžiku, kdy vstoupíte na území Austrálie. Od toho okamžiku platí dalších 12 měsíců.
  • Pozor: Nepleťte si Work and Holiday vízum s vízem Working Holiday. Jde o odlišný program.

S vyřízením Work & Holiday víza vám pomůžeme

Kontaktujte nás! Pomůžeme vám se sjednáním víza, zajištěním pobytu, nebo vyhledáním práce.

© 1999 - 2019 STUDYLINE s.r.o., V Jámě 1, 110 00 Praha 1,
tel.: 224 233 428, e-mail:
info@studyline.cz, www.Australie-studium.cz