přejít na hlavní menu přejít na kontextové menu

Turistická víza

OZNAČENÍ POBYT STUDIUM PLATNOST 
eVisitor až 3 měs. až 3 měs. max. 12 měsíců
Visitor Visa  až 3, 6, 12 měs. až 3 měs. 3, 6, 12 měs. 

*všechna víza do Austrálie

Turistické vízum "eVisitor"

Turistické vízum "e-visitor" se vyřizuje za účelem turistiky a obchodních návštěv Austrálie do 3 měsíců pobytu. Pro dlouhodobější pobyty se musí žádat o turistické vízum 600. Vízum e-visitor je vícevstupové, má maximální platnost na 12 měsíců s maximálně 3 měsíčním pobytem a lze na ně studovat na maximálně 12 týdnů. Rozdíl mezi e-visitor a 600 je ten, že je potřeba méně informací a e-visitor vízum je jen do 3 měsíců pobytu. Pro získání turistického víza e-visitor klikněte zde.

Postup vyřizování:

  1. Vyplňte formulář pro získání eVisitor víza.
  2. Uhraďte poplatek e-visitor 600,- Kč.
  3. Po úhradě poplatku podáme Vaší žádost o turistické vízum u imigračního úřadu Austrálie.
  4. Po vyřízení víz Vám vízum zašleme emailem (ve většině případů je vízum vyřízeno do 1 týdne). 

DIBP si může od každého žadatele dodatečně vyžádat další dokumenty, které potřebuje ke zpracování Vaší žádosti, v takovém případě se doba vyřízení víz prodlouží. Více informací o vízech Vám poskytneme v našich kancelářích.

Turistické vízum "Visitor Visa 600"

Chystáte-li se do Austrálie jako turista na dobu delší, než jsou 3 měsíce, nevystačíte si s eVisitor vízem (subclass 651), ale musíte si zažádat o turistické vízum kategorie 600. Narozdíl od eVisitor víza je toto turistické vízum zpoplatněné a při žádosti přikládáte více dokumentů. Nicméně i o něj už dnes můžete žádat elektronicky.

Turistické vízum, subclass 600 v kostce

Turistické vízum 600 vám umožňuje pobývat v Austrálii až 1 rok (uděluje se na dobu 6, 9 nebo až 12 měsíců). Vycestovat do Austrálie s tímto vízem můžete za turistikou, za rodinou, za přáteli, nikoli za účely, jako jsou například obchod nebo zdravotní péče. Pokud jste držitelem turistického víza 600, můžete v Austrálii:

  • studovat. Maximálně však po dobu 3 měsíců.
  • Pracovat s tímto vízem nemůžete, výjimkou je jen dobrovolnická činnost.

O vízum můžete žádat online, ale i přes papírový formulář. V případě, že žádáte online, počítejte s tím, že 90 % žádostí australská strana vyřídí do 29 dnů. O vízum tedy žádejte s dostatečným předstihem před vaší cestou.

Udělení tohoto turistického víza je zpoplatněné a začíná na AUD 355 a roste s délkou pobytu, o kterou jste požádali.

Podmínky víza: Co s tímto vízem (ne)můžete 

  • S tímto vízem MŮŽETE v Austrálii studovat, absolvovat školení. Maximální délka je však jen 3 měsíce. Pokud se tedy do Austrálie chystáte za studiem, zvolte raději studentské vízum.
  • S tímto vízem NESMÍTE pracovat.
  • Jste-li držitelem tohoto víza, pak po vstupu do Austrálie NEMŮŽETE žádat o žádné jiné vízum.
  • Jako držitel tohoto víza MUSÍTE mít odpovídající zdravotní pojištění, které pokryje náklady na léčbu i neočekávaných zdravotních problémů.
  • O turistické vízum 600 MŮŽETE žádat i z území Austrálie, nicméně počítejte s tím, že pravidla žádosti jsou odlišná, než když žádáte mimo území Austrálie.
  • Po expiraci turistického víza 600 NESMÍTE dál setrvávat na území Austrálie.
  • S tímto vízem pro vás platí, že v průběhu 18 měsíců NESMÍTE na území Austrálie pobývat déle než 12 měsíců.

Dokumenty, které jsou pro turistické vízum potřeba

Všechny neanglicky psané dokumenty, které k žádosti přikládáte, musí být přeložené do angličtiny. Na každém překladu pak také musí být uvedené jméno překladatele, jeho adresa, telefonní číslo a kvalifikace, kterou má.

Skeny všech dokumentů, které k formuláři (ať už onlinovému nebo papírovému) přikládáte, musí být barevné. U online žádosti je nezbytné všechny dokumenty sloučit do jednoho souboru.

Co je tedy potřeba?

  • Pas. Ten musí být platný po celou dobu vašeho pobytu.
  • Občanský průkaz. Pokud máte občanský průkaz vystavený na jiné než rodné jméno, pak je nezbytné přiložit ještě kopii dokumentu, který vysvětluje změnu jména (např. oddací list).
  • Dokumenty, které potvrzují, že v Austrálii budete pobývat jen dočasně. Australská strana doporučuje přiložit dokumenty potvrzující, že studujete v Česku, dopis od vašeho českého zaměstnavatele, případně dokumenty potvrzující, že máte v ČR blízkou rodinu (oddací list, rodné listy vašich dětí…)
  • Dokumenty, které potvrzují, že máte dostatek financí pro pobyt. Obvykle stačí bankovní výpisy.
  • “Zvací dopis”, ve kterém vás vyzývá k návštěvě váš kamarád, příbuzný… Měl by obsahovat účel cesty, její předpokládanou délku a plány, které v Austrálii máte.

Zdravotní prohlídka

Austrálie požaduje po všech žadatelích splnění požadavků na zdravotní stav. Ten nesmí ohrožovat veřejné zdraví a představovat výrazné náklady pro australský systém. Pro doložení toho, že jste v dobrém zdravotním stavu, si australská strana může vyžádat vaši zdravotní prohlídku, respektive její výsledky. Součástí bývá rentgen plic, případně test na HIV.

Se zdravím se pojí i nutnost mít zdravotní pojištění. Austrálie doporučuje takové, “které pokryje náklady na všechna nepředvídatelná lékařská ošetření”. Pamatujte na to, že máte odpovědnost za všechny náklady na lékařskou péči v Austrálii. A ta je pekelně drahá.

Postup žádosti o turistické vízum 600

V době onlinové je žádost o australské turistické vízum výrazně jednodušší než dříve. Austrálie celý vízový proces postupně elektronizuje. Vízum, které vám udělí, nebudete mít fyzicky vepsané do pasu, ale “pouze” evidované v centrálním systému VEVO.

  • Zkontrolujte, zda máte v pořádku všechny doklady a zda jsou platné (především pas).
  • Neanglické doklady nechte přeložit (viz výše). Připravte barevné skeny a všechny slučte do jednoho souboru.
  • Žádáte-li o vízum online, založte si tzv. ImmiAccount na stránkách australského ministerstva vnitra.
  • Pečlivě a PRAVDIVĚ vyplňte všechny kolonky formuláře, přiložte všechny dokumenty a zaplaťte poplatek.
  • Počkejte na vyřízení vaší žádosti - australské ministerstvo vnitra vás může požádat o doložení dalších dokumentů (výpis z trestního rejstříku, zdravotní dokumentace)
  • Rozhodnutí dostanete písemně. Pokud vám Austrálie vízum udělí, obdržíte číslo víza, datum, od kdy je platné, a vízové podmínky. Toto rozhodnutí byste v Austrálii měli mít při sobě. Pokud vízum nedostanete, v rozhodnutí se dozvíte proč a také to, zda máte nárok na přezkum.

Na co si dát pozor

O tom, zda obdržíte vízum na 6,9 nebo 12 měsíců rozhodují úřady. Proto tedy nemusíte vízum obdržet na tak dlouhou dobu, o jakou jste žádali. Rozhodující pro ně je, jak dlouho chcete zůstat a proč.

Vízum vám udělí buď na jeden, nebo více vstupů. V případě jednoho vstupu, pamatujte na to, že po opuštění Austrálie je vízum neplatné.

Je-li žadateli o turistické vízum 600 méně než 18 let, musí ještě navíc vyplnit formulář číslo 1229 a souhlas s udělením víza musí dát jeho zákonný zástupce. K žádosti je potřeba přiložit i kopii rodného listu se jmény obou rodičů a kopie dokladů osoby, která souhlas jako zákonný zástupce udělila.

Potřebujete pomoci se žádostí o vízum?

Máte po přečtení všech povinností a pravidel pocit, že je pro vás žádost o turistické vízum příliš složitá? Potřebujete poradit? Nebo si nejste jistí, jestli je právě turistické vízum 600 to nejvhodnější pro vaši cestu do Austrálie? Ozvěte se nám a společně vše vyřešíme.

Může Vás zajímat: 

Náš tip:

Nabízíme komplexní služby pro zajištění pobytu - kromě vyřízení víza, také výhodnou letenku, ubytování, výběr a zápis na školu, osobní asistence před odletem i v místě pobytu, cestovní pojištění a další formality. Kontaktujte nás!

© 1999 - 2019 STUDYLINE s.r.o.